Nu i corona-tider när vi har ett rekommenderat avstånd på 1,5-2 meter att förhålla oss till, är det många människor som förlorar den enda fysiska kontakten de vanligtvis får. Många som lever ensam får endast den fysiska beröringen via kramar och handslag av till exempel arbetskollegor eller vänner och nu försvinner även det. Alla har inte en partner eller barn som de lever nära.

Att inte få den fysiska beröringen kan vara påfrestande för dem som verkligen vill ha beröringen. Beröring och närhet frigör härligt oxytocin i kroppen och det skapar en känsla av tillit, lugn och ro. Hur kan man då göra för att få den här sköna känslan i kroppen i väntan på att corona-tiden ska vara över? Här följer några tips:

  • Ring i stället för att smsa: Passa på ring upp och prata med människor du vanligtvis träffar. Svara inte bara på sms utan ring och faktiskt prata. Det är något speciellt med att få höra en röst och få möjlighet att läsa av tonläget. Vet du någon som sitter ensam hemma? Ring!
  • Frisör-besök: Är du frisk så finns ju möjligheten att stötta lokala företagare genom att boka in ett besök hos frisören för hårklippning eller hårfärgning. Passa på njut extra mycket av att känna frisörens händer tvätta ditt hår och massera din hårbotten.
  • Massage: Återigen; är du frisk, varför inte boka in dig hos massören som hjälper dig att mjuka upp dina stela muskler?
  • Ta på dig själv: (och då menar jag inte sexuellt) Vi mår allra bäst av lite rejälare beröring, inte smärtsam på något sätt utan beröring som känns på riktigt. Visst är den mjuka, lätta beröringen är också behaglig men det kan bli lite kittligt ibland och kanske inte alltid lika njutbart. Vi behöver de där ordentliga kramarna, handslagen som greppar tag ordentligt och strykningar över ryggen med lite tryck i. Till alla er som lever ensamma, underskatta inte din egen beröring! Prova greppa tag om din handled, lägg handen tungt runt ditt knä eller greppa tag i nacken. Håll så en stund och känn hur skönt det faktiskt är. Gör det här några gånger varje dag så kommer du att känna att den värsta hudhugern kanske lättar.
  • Låt beröringen ta tid: Smörj in dig med hudlotion eller olja och låt det ta tid. Hasta inte bara igenom återfuktningen. Ett exempel kan vara att värma upp en skön olja i mikron några få sekunder. Smörj in dig med den varma oljan. Smörj in benen ordentligt, knåda magen lite extra. Var känns det extra skönt?
  • Sexuell njutning: Sexuell njutning och orgasmer frigör massor av sköna hormoner i kroppen. Passa på utforska din egen kropp. Kanske hittar du nya sätt att njuta? Din egen njutning på egen hand är också viktig! Använd dina händer eller sexleksaker. Det finns många sköna möjligheter!

Det här var några tips på vägen. Har du fler tips som funkar för dig? Hör gärna av dig till mig på info@karleksbutiken.se och dela med dig.

/Linda

handanimation