Ta väl hand om dina sexleksaker så håller de längre.

 

Hantera produkten varsamt

Det finns alltid gränser för hur mycket en produkt tål – oavsett prisklass. Aktsam behandling ökar livslängden och håller apparaten hel och fräsch. Använd ditt sunda förnuft så kommer du ha glädje av dina sexleksaker länge! Om en produkt är böjbar betyder detta inte att man kan böja produkten hur mycket som helst. Jelly är ett material som tål att töjas relativt mycket, men drar man ut materialet för hårt kan det uppstå bristningar eller i värsta fall att materialet helt går av. Många sexleksaker innehåller även elektronik som är känslig för kraftiga stötar. En produkt kan således lätt gå sönder om man tappar den i golvet. Var alltid försiktig med ytan på silikonprodukter. När en liten reva har uppstått, kan resten snabbt gå sönder. Så var försiktig med tänder och naglar.

 

Sårbar punkt i sladdfästet

Produkter med sladd (vibrerande ägg och liknande) har sin sårbara punkt i sladdfästet. Undvik att dra för hårt i dem, så håller de längre.

 

Vattenskyddade sexleksaker
Se till att det inte kommer in vatten till batterierna, det kan ta död på vilken vibrator som helst. Vattentät innebär snarare vattenskyddad. Användning i duschen funkar bra om det står att produkten är vattentät (waterproof), men om du sänker ner din vibb i för djupt vatten är det inte säkert att packningarna står emot vattentrycket. När det gäller vattenskyddade sexleksaker är det ytterst viktigt att man skruvar åt batteriluckan ordentligt så att gummipackningen får ordentlig kontaktyta. Om inte batteriluckan är ordentligt åtskruvad är produkten inte längre vattentät.

 

Batterier
Ta ut batterierna ur sexleksaken mellan varje användning för att undvika att leksaken går igång av sig själv eller att batterisyra läcker ut och förstör den. Använd alltid batteri med hög kvalité för att få bäst resultat!

 

Sexleksakers motorer
Använder man maximal hastighet länge kan apparaten bli varm. Sänk då styrkan eller stäng av så att inte motorn riskerar att bränna. Pärlstavar klarar inte ett för starkt motstånd på sin roterande del, om den inte har något utrymme alls att rotera riskerar man att bränna motorn. Känner man att produkten börjar bli varm skall man dra ner på hastigheten eller helst stänga av den en stund så att den svalnar.

 

Rengöring
Rengöring är enormt viktigt när det gäller sexleksaker. Man bör alltid rengöra sina sexleksaker efter användning för att förhindra bakteriebildning, vilket kan leda till infektion och irritation på känsliga ställen. Tvätta apparaten med ljummet vatten och en mild tvållösning (inte diskmedel, tvål som innehåller olja eller andra starkare rengöringsmedel). Använd gärna bakteriedödande medel speciellt anpassat för sexleksaker. EJ handsprit då det kan skada materialet. Allra bäst är en bakteriedödande spray eller gel. De är enkla att använda, bara att spraya på eller smörja in på dina sexleksaker och låta ligga kvar och verka. Var alltid försiktig så att det inte kommer in fukt i elektronikdelen. Lägg aldrig en vibrator i vatten om det inte specifikt står att den är vattentät – det förstör motorn! Vattentäta apparater tål alltså vatten utanpå hastighetsreglaget men det gör inte de andra. Häll aldrig in vatten där batterierna sitter! Låt alltid dina rengjorda leksaker torka ordentligt innan du lägger undan dem. Torka bör de göra i rumstemperatur eftersom värme kan förstöra dem. När man rengjort sexleksaker som är tillverkade i någon form av naturtroget material, sk. “real skin-material”, kan de kännas lite klibbiga. Den matta, lena ytan återfås genom att använda talk eller någon form av fint mjöl, ex. maizenamjöl. Talken skyddar även materialet från uttorkning.

 

Förvaring

Förvara dina leksaker på ett torrt, svalt och mörkt ställe. I solljus kan de missfärgas eller på annat sätt förstöras! De flesta sexleksaker är tillverkade i någon typ av gummi/plast. Dessa material innehåller ämnen som kan reagera med ämnen i andra sexleksaker eller dylikt, vilket kan leda till att sexleksaken förstörs. Förvara därför sexleksakerna åtskilda för att förhindra detta. En del produkter kan även reagera om de ligger intill trosor eller andra kläder med elastisk resår. Förvara gärna sexleksaken i originalförpackningen, i en ask eller i en liten tygpåse. Det skyddar din sexleksak mot damm, smuts samt bakterier och håller den fräsch.

 

Glidmedel
Använd gärna glidmedel tillsammans med sexleksaker. Det är mycket skönare med glidmedel och bidrar även till en mer njutningsfull upplevelse. Använd endast vatten- eller silikonbaserade glidmedel ihop med dina sexleksaker. Viktigt att tänka på är dock att silikonbaserade glidmedel inte ska användas tillsammans med produkter tillverkade i silikon- eller loveclonematerial. Oljebaserade glidmedel ska inte användas tillsammans med sexleksaker eller kondomer. Oljan luckrar upp materialet och du riskerar att din leksak går sönder! Även om vissa material kan tåla olja, är det i regel bättre att använda ett annat glidmedel än olja. Vattenbaserade glidmedel kan användas till alla produkter utan problem. Till lösvaginor är det extra viktigt att du använder rikligt med glidmedel, annars kan materialet spricka. Vattenbaserat glidmedel ska alltid användas till alla typer av masturbatorer/lösvaginor.

 

Använda sexleksaker analt
Vill du använda din sexleksak både analt och vaginalt, tänk på att alltid rengöra sexleksaken ordentligt innan du byter “hål” för att förhindra bakteriespridning. Ett annat alternativ är att använda en kondom på din vibrator eller dildo när du använder den analt och sedan ta bort kondomen innan den används vaginalt.

 

Dildotoppar(2)

Lycka till!