Syftet med knipkulor är framför allt att stärka slidmuskulaturen och motverka inkontinensproblem. Förutom att vara till hjälp att förebygga eller minska inkontinensbesvär, hjälper kulornas användande även till att förbättra sexlivet för kvinnan. I och med att blodgenomströmningen i hela underlivet ökar när du tränar knipövningar blir det även känsligare. En vältränad och stram bäckenbottenmuskulatur ger även kvinnan kraftigare orgasmer.

Knipkulor

Många frågor oss ofta vilka som är de bästa knipkulorna och där är svaret enkelt: De bästa kulorna är de du använder.

Knipkulor är runda kulor, oftast två stycken som är sammanlänkade med ett snöre. Kulorna har oftast en diameter på ca 3-4 cm och har en tyngd inuti, som har en vikt mellan 20 och 100 gram. På många modeller är tyngden inuti varje kula lös vilket gör att de ger en tyst, gungande rörelse inuti slidan. Tyngden inuti kulorna gör att slidmuskulaturen får jobba. Du känner lättare av kulorna och så påminns du även om att knipa med rätt muskler. Kulorna tynger neråt och då kommer du automatiskt att knipa så de stannar inne i slidan.

Tips på knipövningar

Gör du samtidigt knipövningar när du använder knipkulor, stärks muskulaturen ytterligare och träningen blir mer effektiv. Det finns olika sätt att knipa på och dessa knipövningar kan du även göra utan kulor:

 • Lyft: Knip med slidmusklerna runt kulorna och tänk att du lyfter upp dem med hjälp av knipmusklerna.
 • Snabbt: Knip musklerna runt kulorna, snabbt och effektivt. Håll inte kvar knipet mer än i två sekunder ungefär. Börja med 10 snabba knip, så hårt och snabbt du kan (utan att tappa hastighet).
 • Långsamt: Knip så hårt du kan och håll kvar knipet några sekunder. Upprepa övningen några gånger.
 • Stegvis: Knip runt knipkulorna och tänk att du lyfter upp dem stegvis. Först till steg 1 (knip vad 25% av max), därefter till steg 2 (knip ca 50% av max) och till sist till steg 3 (knip 100%, så hårt du orkar). Därefter går du ner till steg 2, steg 1 och sedan slappnar du av. Gör övningen några gånger.
 • Hängmattan: Börja knipa uppe vid klitoris och urinröret, låt knipet vandra neråt mot slidan och därefter bakåt mot analen. Vandra tillbaka med knipet bakifrån och fram. Upprepa några gånger.
 • Vardagsknip: Knip och “lyft upp” bäckenbottenmuskulaturen i allt du gör; när du lyfter tungt, när du tränar ex. situps, när du promenerar, när du har sex osv…
 • Ena ute: Vill du öka intensiteten av träningen, ställ dig rakt upp med benen brett isär. Använd knipkulor där två kulor sitter ihop. Låt ena kulan vara inne i slidan och den andra får hänga utanför. Se till att hålla uppe kulorna på det här sättet.

Ovanstående knipövningar kan du naturligtvis göra även utan knipkulor. Enda skillnaden är att knipkulor gör det lättare att hitta rätt muskler. Våga utmana dig själv med knipövningarna och kom ihåg att göra knipövningar varje dag. Gör det till en rutin så kommer du lättare ihåg det. Lättast är innan du somnar på kvällen och när du vaknar på morgonen eller när du står och borstar tänderna.

När man aktivt börjar knipträna kan man få träningsvärk precis som med alla andra muskler. Det känns ungefär som svag mensvärk och är helt ofarligt. Börjar du träna med knipkulor och vill gå omkring med dem så kan det vara bra att börja med 10 minuter och därefter öka allt eftersom.

 

Använda knipkulor

Är du osäker på hur du ska använda knipkulor kan följande steg vara till hjälp. Du utför de olika stegen i din egen takt. Allt eftersom din bäckenbottenmuskulatur blir starkare kan du förlänga tiden då du använder kulorna. Regelbunden träning är som sagt det bästa och tränar du aktivt varje dag, märker många effekt redan efter två veckor.

 1. Ligg ner och för försiktigt in knipkulorna i slidan med hjälp av lite glidmedel. Vänj dig vid känslan av att ha dem inne i slidan. Träna gärna knipövningar under tiden för att se så du hittar rätt muskler.
 2. Sitt upprätt med kulorna inne i slidan. Använda glidmedel vid införandet om du behöver det. Det är väldigt individuellt hur våt man är i underlivet. Vissa kvinnor behöver extra glid, andra inte.
 3. Använd knipkulorna när du rör på dig en kortare stund, tex när du står och diskar eller lagar mat.
 4. För in kulorna i slidan och gå omkring med dem hemma.
 5. Använd knipkulorna i slidan under motionspromenaden så tränar du många muskler samtidigt.

Du klarar dig långt med bara en modell av knipkulor, de räcker gott och väl. Men vill du ha mer tyngd och påfrestning vid träning kan du välja ett par tyngre. Gärna kulor i metall som blir väldigt tunga. Då måste du knipa aktivt för att kunna behålla dem uppe i slidan.

 

Olika knipkulor

Knipkulor finns i olika material och i olika prisklasser. Välj en kula som tilltalar dig och som du tror att du kommer att använda. De flesta väljer två kulor på rad men känner du att det blir för stort av olika anledningar eller att du har drabbats av framfall så välj en kula.

 • Hårdplast: Ett hårdare material som är lätt att hålla rent.
 • Latex: Kulor med latexöverdrag. En nackdel med latex är risken för latexallergi och irritation i slidan. Vi har valt att inte sälja knipkulor i latex då det finns så många andra, bättre material som inte är allergiframkallande.
 • Silikon: Silikonkulor är också lätta att hålla rena och bakteriefria då även snöret är täckt med silikon. Dessa kulor är ljudisolerade (metallkulan inuti skramlar inte) för att kunna användas bland andra människor utan att det märks.
 • Ädelstensägg: Tunga, slipade ägg i halvädelsten. Innehåller inga tillsatser, tillverkade enbart av slipad, naturlig sten. Så naturligt som det kan bli!
 • Metall: Ett riktigt hårt och hygieniskt material med tyngd.

 

Skötselråd

Var noga med din hygien när du för in och tar ur knipkulorna så att du undviker infektioner! Tvätta dina knipkulor med en mild tvål (gärna intimtvål) och ljummet vatten. Då och då bör du även rengöra med någon antiseptisk, bakteriedödande lösning, exempelvis Hygiene, för att vara säker på att slippa bakterier. Använd inte handsprit då det är för starkt och kan skada materialet. Har du lätt för att få svampinfektioner i underlivet bör du använda Hygiene efter varje användning.

 

Alternativa användningsområden

Knipkulorna med en lös tyngd inuti kan med fördel användas även som förspel eller extra stimulans. Eftersom den lösa tyngden inuti kulan skapar en gungande rörelse när du rör på dig.

 

Lycka till med dina knipkulor! Har du frågor eller funderingar, hör gärna av dig till oss! Vi hjälper dig gärna!

/Linda