Ofta möter vi män med funderingar kring sin penis som inte fungerar som den ska.  En kund sa en gång: – Ibland känns det som att kuken lever ett eget liv!

Två av de vanligaste problemen vi stöter på är:

 • Potensproblem. Penisen slaknar efter en stund eller blir inte alls hård.
 • Problem med för tidig utlösning. Mannen kommer för fort.

Dessa problem uppstår i stort sett bara tillsammans med en partner. Tillfredställer man sig på egen hand gör man det när man är kåt och då känner man sällan prestationskrav, det blir lättare att slappna av. Om penisen inte funkar som den ska är det sällan ett problem när man är själv. Det är när man vill ha sex med en partner som problemen ofta uppstår, eller snarare att man upptäcker att de finns. Potensproblem kan så klart ha medicinska anledningar också och då är det viktigt att du vågar söka hjälp hos en läkare men mycket kan du se över själv.

I det här inlägget ska jag beröra några av alla tips man kan tänka på. Jag börjar med potensproblem. Att penisen slaknar kan ha många orsaker:

 1. Man vill för mycket att penisen slaknar och det är inte ovanligt. Många män kan uppleva att de så väldigt gärna vill ha sex att penisen slaknar. Jo faktiskt, penisen kan slakna även när man vill för mycket och blir för ivrig. Kanske vill man göra ett bra intryck på partnern och göra det så bra som möjligt för sin partner. Eller kanske har man längtat så himla mycket efter att ha sex med just den här partnern. Då är mitt tips till dig: Slappna av och våga prata om det. Säg som det är; du vill för mycket. Vilken partner som helst tar det som en komplimang. Förläng förspelet i stället, använd fingrar, tunga, mun, leksaker… endast fantasin sätter gränser! Sedan kanske penisen vaknar till liv igen.
 2. Släpp fokus från penis en stund. Många män har berättat om att de upplever att självförtroendet sviker med potensen men så behöver det inte alls vara! Allt handlar inte om penetrering. Du är inte mindre man bara för att penisen inte står. Alla män har någon gång upplevt att penisen slaknar, oavsett ålder! Tillfredställ din partner på andra sätt!
 3. Penis har gett upp. Om du haft sex och stannat av en stund mellan varven för att inte komma för fort kan det hända att penisen slaknar efter några pauser. Slappna bara av och “börja om” i lugn och ro så brukar det lösa sig. Gör det inte det så är det inte hela världen. Tillfredställ din partner och ta nya tag nästa gång!
 4. Stress, sömn, prestation. Det är inte fysiskt möjligt att prestera 110% jämt! Många män känner pressen att prestera 110% både på jobbet, vara en engagerad pappa och perfekt partner. Därtill kanske många slarvar med både sömn och mat. Då är första tanken för många; quick fix i form av viagra eller några andra potenshöjande tabletter, allt för att kroppen ska kunna fortsätta prestera maximalt. Men det funkar inte i längden. Dra ner all prestation och hoppa ur ekorrhjulet så ska du se att din penis också hänger med i svängarna.
 5. Produkt-hjälp. Det finns många produkter man kan använda för att stärka erektionen. Det finns geler och sprayer man kan spraya och massera in på penis. Dessa produkter ökar ofta blodgenomströmningen lokalt i penis vilket gör att många upplever ökad känslighet och stärkt erektion. Vår kategori Lustapoteket innehåller många spännande produkter. Många män använder gärna penisringar. En penisring fäster man längst ner på penisroten och den gör så att blodet stannar upp i penis. Detta är speciellt effektivt om du upplever att ståndet slaknar efter en stund. Vilken ring man väljer är en smaksak. En del vill att ringen sitter väldigt tight och andra vill att den sitter lite lösare. De flesta ringar (med undantag för metallringarna) är väldigt elastiska och passar de flesta penis-storlekar. En del är mer elastiska än andra. Penispumpar kan också vara effektivt. Du smörjer lite glidmedel på penis och för in den i hålet i penispumpen. Därefter pumpar du försiktigt ut vaccuumet ur cylindern och penis fylls med blod. Vill du behålla blodet i penis efter att du lossat pumpen, trär du på en penisring.

Och så kommer vi då till det här med problem med för tidig utlösning:

 1. Runkat i smyg. De flesta män har börjat runka i smyg under täcket när de var unga, då de upptäckte sin sexualitet. Då skulle det ske så snabbt som möjligt för att ingen skulle komma på en. När man då, några år senare, ska börja ha sex med en partner ska allting plötsligt ta lång tid. Ge kroppen en chans att lära om.
 2. Träna upp musklerna. Män kan också träna upp musklerna i underlivet men är det sällan någon som pratar om. Genom att ha starka muskler i underlivet kan du knipa åt utlösningen när du känner att det börjar vara nära. Börja med att hitta rätt muskler: Knip ihop muskeln kring ändtarmen, fortsätt knipa uppåt-framåt mot urinröret i penis. Tänk att du som “suger in och lyfter” hela bäckenbotten. Du ska knipa åt med bäckenbotten, inte med magmusklerna. När du hittat rätt muskler, knip åt och slappna av om vartannat. När du slapnar av, känn med en hand på magen att magmusklerna är avslappnade. Dessa knipövningar kan du göra stående, sittande eller liggande, valet är ditt. Passa på göra träningen till en vana, det är då du ser mest resultat. Knipträna när du sitter på tunnelbanan, tittar på TV eller innan du går och lägger dig. Variera mellan styrke-knip, uthållighets-knip och snabba knip. Vid styrke-knip kniper du åt musklerna i bäckenbotten och håller kvar knipet några sekunder. Därefter slappnar du av några skunder. Vid uthållighets-knip försöker du hålla kvar knipet under längre tid (30-60 sekunder) och slappnar av. Kom ihåg att andas lugnt under tiden du kniper, meningen är inte att du ska hålla andan under tiden. Vid snabba knip kniper du åt musklerna och slappnar av snabbt och intensivt.
 3. Runk-träning. När du sitter på egen hand och runkar, låt det ta lite extra tid ibland och runka inte bara snabbt för att få det överstökat. Det här är jättebra träning inför sex med en partner. Runka sakta och stadigt. När du känner att du är på väg att få utlösning, knip åt och pausa en stund tills du känner att penisen slaknat och blodet har lagt sig lite. Fortsätt sedan runka och håll på så här en stund.
 4. Tillfredställ dig själv. Om du sällan har sex kan det vara så att du har så mycket uppdämd kåthet i kroppen att du kommer för fort. Det här kommer aldrig att vara din partners ansvar utan enbart ditt eget. Vill du ha sex oftare än din partner, se till att runka och tillfredställ dig på/med egen hand (träna då gärna runk-tekniken ovan ibland). Vill du lyxa till det lite extra, finns det många sköna masturbatorer, runköverdrag och lösvaginor att välja bland. Dem hittar du HÄR.
 5. Fördröjande produkter. Det finns olika produkter man kan prova för att minska känsligheten på penis, allt från kondomer och penisringar till sprayer och geler. En del kondomer har en fördröjande gel i toppen av kondomen. Du rullar på kondomen som vanligt och gelen hamnar precis där den ska – på ollonet. Dessutom kan du ha samlag direkt utan att partnern ska bli bedövad. Använder du inte kondom finns det många användbara sprayer och geler du kan använda i stället. Då är det viktigt att ge dem en stund att verka (ca 15 min), både för att de ska hinna gå in i huden och ge effekt samt för att partnern inte ska bli bedövad. Titta i kategorin Lustapoteket på hemsidan så hittar du många spännande produkter. En del män föredrar i stället penisringar då de upplever att den är snabb och enkel att använda, stärker erektionen och förhindrar för tidig utlösning. Vilken ring man väljer är en smaksak. En del vill att ringen sitter väldigt tight och andra vill att den sitter lite lösare. De flesta ringar (med undantag för metallringarna) är väldigt elastiska och passar de flesta penis-storlekar. En del är mer elastiska än andra.

Oavsett typ av problem är det viktigt att du ger kroppen tid att justera läget. Har man gått med penis-problem länge är det lätt hänt att det “sätter sig i huvudet” och att man fastnar i en negativ spiral. Då är det viktigt att man pratar med sin partner om det. Som man säger “trollen spricker i solen”. Vågar man prata om det är det mycket jobbiga känslor som släpper. Var inte för hård med dig själv. Du är mer än bara en penis. Och du… det är manligt att prata om dina känslor med din partner och våga visa dig sårbar!

/Linda

penistree